Gokkasten Archief Verhalen

Lees de Boeiendste verhalen uit Nederlandse Gok Geschiedenis

1e Nijpels Machine

De allereerste toegelaten Nijpels Machine

Stukje uit Automaten Magazine Februari 2001

Elam heeft Primeur: Club2000 SE is eerste Nijpels-Machine

Op 27 november 2000 was de eerste echte Nijpels-machine een feit. De Elam Group was de eerste die een machine volgens de nieuwe regelgeving zag goedgekeurd door KEMA.

De Club 2000 Special Edition voldoet aan alles wat de nieuwe wet voorschrijft en belooft bovendien spanning voor de speler. ‘Wij hebben de klant steeds beloofd dat we door zouden gaan met deze succesvolle automaat, ook als de nieuwe wet er zou zijn.

jos van rheden
Jos van Rheden is er trots op dat juist de Club 2000 Special Edition de eerste Nijpels-machine is geworden.

Nu is het zover en nu doen we onze belofte gestand’, zegt Jos van Rheden, marketing manager van Elam.

In 1988 was hij opvallend aanwezig bij de VAN-Expo. De Club 2000. Een mooie machine met een eenvoudig, maar tegelijk snel en spannend spel. Dat hier een topper stond, daar waren het velen al wel over eens. Maar dat het de “Topper onder de toppers’ zou worden, dat had waarschijnlijk niemand verwacht.

Inmiddels gaat de Club 2000 zijn dertiende jaar in en draait hij nog steeds met veel succes in horeca en amusementscentrum. ‘Er zijn er zeker 10.000 van verkocht, ik denk dat er nu nog wel zo’n 7.500 op de markt staan’, vertelt Jos van Rheden.

Belofte nakomen

De Club 2000 werd ooit geproduceerd door een andere fabrikant, maar de naam wordt door Elam nog in ere gehouden. ‘Deze automaat is zo herkenbaar geworden, iedereen weet hoe goed hij het doet. Waar je ook komt, je hoort meteen dat hij nog steeds prima draait.

In een vroeg stadium hebben wij de klanten daarom al beloofd dat de Club 2000 zou blijven, ook als de nieuwe wet er is. En als wij bij Elam iets beloven dan doen we dat ook. Beloofd is beloofd.’ En dus is er nu de Club 2000 Special Edition.

De topmachine heeft een nieuw gezicht gekregen, maar spel, uiterlijk en rendement zijn nog hetzelfde. Een eenvoudig spel met een hoge hitfrequentie. De Special Edition is al in de horeca te vinden, maar uiteraard nog niet volgens de Nijpels-punten.

‘Straks is het een kleine moeite om de machine definitief aan te passen aan Nijpels en aan de euro. Dat is in een kwartier gebeurd’, verzekert Jos van Rheden. Overigens staan de opvolgers ook al klaar. Ook de Lotus, de Classic, de Reel Cash en de Satellite verschijnen straks in een ‘Special Edition.’

Jos van Rheden: ‘Maar uiteraard gaan we ook door met ons eigen merk, de Elam 2000 die het eveneens prima doet.’

Onveranderd succesvol

De ‘nieuwe’ Club 2000 wordt dan wel aangepast aan ‘Nijpels’, maar de veranderingen zijn niet zo groot. ‘Het blauwe merkteken en inderdaad de drieënhalve seconde speeltijd en alle overige Nijpels-punten. En toch zal de speler er niet zo veel van merken.

De Club 2000 Special Edition is onveranderd succesvol, dat zal men snel genoeg ondervinden.’ Jos van Rheden is blij dat de Elam Group deze primeur heeft. ‘De Club 2000 is misschien wel de meest succesvolle machine van de branche. Als je dan ook nu als Nijpels-automaat de eerste kunt zijn, dat is erg leuk.’

Van Rheden vindt het vooral prettig dat men de klant hiermee tegemoet komt. ‘Je kunt wel steeds roepen dat je een succesvolle machine hebt, maar dat moet je dan wel waar blijven maken. Het was op zich ook uniek dat we al zo vroeg met de nieuwe regelgeving rekening gingen houden.

In 1994 zijn we al gaan onderzoeken hoe we de Club 2000 ook na invoering van de nieuwe wet konden laten meedraaien. Steeds is onderzocht wat voor aanpassingen er moesten komen. Nu het dan eindelijk zover is zijn we blij dat we de Club 2000 als Special Edition inderdaad kunnen presenteren.’

Populair

the club en club 2000 SE
Ook bij ‘Het Wapen van Strijp’ doet de Topper onder de toppers’ (de automaat rechts op de foto) het goed.

Hoe populair de automaat is merken we als er een paar foto’s voor bij het artikel gemaakt moeten worden. In ‘Het Wapen van Strijp’ in Eindhoven staat de succesvolle automaat.
Straks hoeft alleen het bovenpaneeltje eraf, de software vervangen en de tekst, voor de euro-inworp bijvoorbeeld, aangepast worden.

Maar de Special Edition draait al en desgevraagd zegt eigenaresse Ria van ‘Het Wapen’ dat ze de automaat niet kwijt wil. ‘Iedereen gaat er meteen naar toe, hij is razend populair bij de klanten. En hij staat er toch al meer dan tien jaar.’ Niet alleen in de horeca, ook in de amusementscentra is de Club 2000 nog steeds prominent aanwezig en blijft hij een gewilde automaat voor de bezoekers.

Vertrouwen handhaven

‘Voor ons is het belangrijk dat het vertrouwen dat de klant in ons heeft gehandhaafd blijft. Daarom is er de Special Edition en daarom ook staan we de klanten bij als de machines vervangen moeten worden en voor alle after-sales service,’ zegt Jos van Rheden.

Maar de ombouw kan in principe heel eenvoudig door de exploitant zelf gedaan worden. ‘Wij gaan met de klant om de tafel zitten en bekijken dan hoe we een en ander het beste kunnen doen. Maar inderdaad is het heel simpel en kan men het zelf ook.’

Van Elam krijgt men dan een ombouwkit. Alles lijkt erop dat Elam met haar Special Edition een grote slag heeft geslagen. De ‘Topper onder de toppers’ zal het als Nijpels machine ook weer goed gaan doen.

verklaring van toelating gokkast
Verklaring van Toelating

Geprinte tekst van afbeelding hierboven:

Verklaring van Toelating Nr:TH0001
Ingevolge artikel 300 eente lid van de Wet op de kamerin (Stb, 1964, 483) is op aanvraag van

ELAM GROUP BV
DE RUN 4236
5503 LL VELDHOVEN

Toegelaten het model van de SPEELAUTOMATEN

Club 2000 SE
fabrikant:  BELL FRUIT

Waarvoor het navolgende merkteken is vastgesteld

TH0001-0001
Club 2000 SE ELAM GROUP BV.
17 november 2000

Waarvoor de navolgende voorschriften krachtens artikel 30 n van de Wet op de kansspelen (Stb. 1964, 483) ah voorwaarden van toelating gelden de eisen zoals gesteld in de artikelen 9, 10, en 12 van het Speelautomaten besluit (510, 2001, 2231, alsmede de eisen, zoals gesteld in de artikelen 7 en 8 van de Speelautomatenregeling (Stcrt 2000, 105)

Naschrift:
Wat vreemd blijft is dat de uiteindelijke TH nummer voor de Club 2000 SE TH0530 is geworden. Een raadsel!

Bronvermelding: Automaten Magazine Februari 2001