Gokkasten Archief Verhalen

Lees de Boeiendste verhalen uit Nederlandse Gok Geschiedenis

Errel overname JvH

Overname van Errel door JvH in 2000

Stukje uit Automaten Magazine April 2000

Overname Errèl door JVH: natuurlijke partners gaan samen

De thuismarkt versterken en internationaal het aantal targetlanden uitbreiden. Dat is kernachtig gezegd het centrale idee achter de overname van Errèl door JVH gaming. Een overname die geheel in de strategie van JVH gaming past’, zegt de directie van JVH.

De definitieve overeenkomst is nog niet rond, men verwacht medio april zo ver te zijn, maar de kans dat het alsnog afketst lijkt uiterst klein. Een ‘letter of intent’ is inmiddels getekend en zo’n verklaring betekent nogal wat.

De Errèl Groep en JVH gaming lijken de ideale en vooral natuurlijke partners te zijn. Deze transactie is de grootste ooit binnen de speelautomatenbranche in Nederland. De nieuwe combinatie maakt een omzet van rond de 240 miljoen.

Er zullen dan zo’n 625 medewerkers (inter)nationaal actief zijn bij de nieuwe onderneming. Beide directies verwachten louter positieve effecten voor de werkgelegenheid. Zoveel werd duidelijk in een gesprek dat Automaten Magazine had met Dirk Lindenbergh en Annette Kok, directieleden van Errèl en Frank Kastelijns en Theo van Dijck, directie van JVH.

Frank Kastelijns, Annette Kok, Dirk Lindenbergh en Theo van Dijck
V.l.n.r Frank Kastelijns, Annette Kok, Dirk Lindenbergh en Theo van Dijck

De eerste reacties van collega’s zijn inmiddels binnen en die zijn overwegend positief. Is dat niet opvallend? Men krijgt hier nu immers te maken met een wel heel machtige onderneming.

Lindenbergh meent van niet. ‘Het is juist heel goed voor de hele automatenbranche en de collega’s dat dit gebeurt. Zeker voor de afnemers, de totale productie van automaten en de kwaliteit van die productie gaat omhoog en de innovatiecapaciteit wordt groter.’

Annette Kok vraagt zich af waarom er binnen de branche niet eerder transacties van deze omvang plaats vonden. ‘Bij andere branches zie je dat immers veel vaker, waarom bij ons dan niet.’

Veel vertrouwen

Vorig jaar leek de Errèl Groep nog in zee te gaan met het Britse RAL. Alles leek in kannen en kruiken tot er op het laatst toch een kink in de kabel kwam. Annet Kok daarover: ‘Maar dit is een heel andere situatie, ook al omdat wij als Errèl op een andere manier zullen participeren. Toen het met RAL niet doorging kwamen er meer gegadigden, vooral uit het buitenland. Maar JVH was de eerste en had voor ons het meeste voordelen.’

Dirk Lindenbergh ziet meer voordelen in de overname door een Nederlands bedrijf dan een uit Engeland. ‘Naast de taal, want dat kan soms heus weleens problemen opleveren, denk ik dan ook aan het verschil in wetgeving. Hier ligt alles toch duidelijker dan in Engeland.’

dirk lindenbergh
Dhr. Lindenbergh: ‘Dankzij internet kunnen we dingen gaan doen met andere branches.’

Ook bij JVH gaming is er vooral vertrouwen in de samenwerking. ‘Wij voelen elkaar prima aan, er zijn zeker overeenkomsten in mentaliteit en bedrijfsfilosofie. Daarnaast vullen we elkaar aan. Errèl is bijvoorbeeld sterk in het lobby-werk en is goed ingevoerd in politiek en wetgeving.

Dirk en Annette zijn actief in de branche-organisaties Euromat en VAN. Wij zijn sterk in het economisch runnen van een business. Waarbij een praktisch ingestelde mentaliteit wordt gecombineerd met een decentrale structuur. Dan sla je een flinke slag als je besluit de krachten te bundelen’, aldus Frank Kastelijns.

Internationaal

Naast de enorme groei in capaciteit en potentie noemen de nieuwe partners ook andere voordelen. Er komt meer kennis en informatie, de ontwikkeling wordt extra versterkt van 25 naar 45 man en er zal gezamenlijk worden ingekocht. Maar als aparte bedrijven had men alles toch al in huis: ontwikkeling, productie, horeca- exploitatie, amusementscentra. De gehele bedrijfskolom zoals men dat noemt.

Theo van Dijck: ‘En daarom richten we ons ook vooral op de rest van Europa. Daar zijn we alle twee al actief, maar we gaan dat nog sterker aanpakken. In sommige landen is Errèl goed vertegenwoordigd, in andere landen is dat JVH gaming.

Door deze transactie proberen wij de kansen op de internationale markt verder uit te bouwen, welke strategie mogelijk wordt ondersteund door een beursgang. Toen ABN Amro en NPM Capital aandeelhouders werden binnen JVH, kon het ook op dat gebied een stuk sneller gaan, met deze nieuwe situatie wordt dat nog eens bevestigd.’

Breder opereren

De nieuwe onderneming zal zich heel breed gaan manifesteren. Natuurlijk binnen de bestaande kansspelmarkt, maar wellicht ook daarbuiten. Zowel Errèl als JVH gaming was al langer geïnteresseerd in nieuwe mogelijkheden.

Met internet zijn natuurlijk heel veel dingen mogelijk’, zegt Annette Kok. Maar er zijn meer plannen. Dirk Lindenbergh zou graag zien dat de branche en dus zeker de nieuwe combinatie samen gaat werken met andere branches.

‘Als ik dan naar internet kijk zie ik dat medium niet enkel als doel maar vooral ook als middel. Dankzij internet kunnen we dingen gaan doen met andere branches. Lindenbergh brengt ook de MDW (marktwerking, deregulering, wetgeving) ter sprake.

‘Je ziet dat nu overal: controles, screeningen. Wij als bedrijfs leven zijn daar aan gewend, we willen dat op zich ook graag. Maar voor de monopolisten lag dat altijd veel moeilijker. Ik denk dat wij daar nu een voorsprong op hebben.’

directieleden errel en jvh
De directieleden van Errèl en JVH rond de tafel

Geleidelijk integrereren

De integratie zal niet in één klap gebeuren. Men kiest voor een geleidelijke integratie van de diverse onderdelen. Je bent nu eenmaal op veel terreinen actief, je kunt niet zomaar van twee grote bedrijven één onderneming maken die tezamen dan als één nieuwe onderneming verder gaat.

Het zal in fases gebeuren’, zegt Frank Kastelijns. Men neemt in principe ook de tijd voor het opbouwen van de nieuwe constructie en het verdelen van de functies in de nieuwe onderneming. Op dit moment zijn we druk bezig met het afronden van de gesprekken die tot de overname moeten leiden. Daar komt erg veel bij kijken, maar wij hebben daar alle vertrouwen in.

En die intentieverklaring is niet voor niets getekend. We werken in goed vertrouwen naar die overname toe. Daarom verwacht ik ook geen moeilijkheden. Je spreekt samen iets af en wilt daar iets bijzonders mee gaan doen.’

Theo van Dijck: ‘Wat we nu doen is investeren in de toekomst. Er komt iets geheel nieuws, maar dat doen we niet hals over kop. Maar wel komt er een nieuw begin, ik denk dat je dat zo gerust kunt omschrijven.’

Men benadrukt dat er voor de werknemers geen reden tot ongerustheid is.

Kastelijns: ‘Integendeel, ik denk zelfs dat we het alleen maar drukker zullen gaan krijgen en de werkgelegenheid zich wellicht gaat uitbreiden. We hebben veel plannen. Niet alleen maar het ontwikkelen van nieuwe software, hoewel dat uiteraard belangrijk zal blijven, maar we willen ook kijken naar nieuwe product-markt combinaties.

Bij de nieuwe organisatie zullen straks 625 medewerkers in dienst zijn in Nederland, Duitsland, Griekenland, Engeland, Hongarije en Tsjechië. In België, Italië, Polen, Noorwegen en Spanje werkt men met distributeurs.

Het internationale aspect, zo is duidelijk, zal van de nieuwe combinatie nog meer aandacht krijgen. De internationale positie zal daarmee aanzienlijk worden versterkt. Medio april zullen Errèl en JVH gaming de laatste puntjes op de i zetten.

Naschrift: zie ook ons artikel over Rouvoet waarin fusie van Dirk Lindenbergh met Rouvoet wordt besproken.

Bronvermelding: Automaten Magazine April 2000