Gokkasten Archief Verhalen

Lees de Boeiendste verhalen uit Nederlandse Gok Geschiedenis

Cretus

Het begin van Cretus van Jac van Ham ofwel JvH Gaming.

Stukje uit Automaten Magazine November 1998

Cretus gokkast van Jac van ham
Cretus van JvH Gaming

Na jaren een rol van ontwikkelend distributeur van kansspelautomaten op de Nederlandse markt te hebben gespeeld, komt Jac van Ham nu eindelijk met een eigen kansspelmerk: Cretus®.

Helemaal nieuw is een eigen merk voor Jac van Ham overigens niet. Jac van Ham heeft immers de laatste jaren met veel succes het kansspelmerk Royal gevoerd in Europa.

Cretus is een kansspelmerk waar alleen gebruik wordt gemaakt van kwalitatief zeer hoogwaardige onderdelen. Op 2, 3 en 10 november worden respectievelijk in Breukelen, Eindhoven en Zwolle technische seminars georganiseerd waarin uitgebreid aandacht zal worden besteed aan de multifunctionele techniek van Cretus.

Tijdens deze seminars kunt u zelf kennis maken met de techniek die voldoet aan de hoogste eisen in de markt en die bovendien zeer eenvoudig van opzet is. Vanzelfsprekend zijn alle automaten van Cretus CE-gekeurd.

Quick Spinner

quick spinner gokkast cretus
Quick Spinner

Quick Spinner is de eerste automaat van het veelbelovende nieuwe kansspelmerk Cretus. Spelers kiezen bij aanvang welk spel zij willen spelen: het onderspel of het 1-200 spel. Als er genoeg punten gewonnen zijn, gaat het spel automatisch naar de hoogst mogelijke stake.

Bij een score van minimaal 4 punten gaat men naar het normale spin-spel en vanaf 9 punten kan de speler het Quick Spin-spel gaan spelen. Het Quick Spin-spel is een extra supersnel bovenspel. Binnen 3 seconden draait dit spel maar liefst 2 spins.

Nadat spelers de gewonnen punten in het bovenspel verloren hebben, wordt automatisch teruggegaan naar het spel waar de speler in het begin voor heeft gekozen. Verder beschikt Quick Spinner over 10 winbanken waardoor spelers meer kans hebben om langer in het bovenspel te blijven.

Uiteraard is Quick Spinner geschikt voor de bekende linked jackpot-systemen.

Stukje uit Automaten Magazine December 1998

Jac van Ham introduceert met Quick Spinner nieuw tijdperk

showbiz city presentatie cretus
Cretus presenteert zich in Showbizz City

‘Een nieuwe attractie met pit’. Zo omschrijft Jac van Ham International haar nieuwe  kansspelautomaat de Quick Spinner. Een supersnelle machine waar de speler geen genoeg van zal krijgen.

Een topper, zo verwacht men bij Van Ham. En alsof dat niet genoeg is introduceerde Jac van Ham International ook maar meteen het nieuwe merk waarvan de Quick Spinner het eerste product was: Cretus. Het eigen merk wel te verstaan.

Want na een goede samenwerking met JPM, van 25 jaar, besloot men in Tilburg om naast de ontwikkeling en distributie ook de productie in eigen hand te nemen. En dat was een feestje waard. In Showbizz City in Aalsmeer werd de Quick Spinner gelanceerd.

’25 jaar samen met JPM, een afsluiting van een tijdperk. We zijn nu begonnen aan een nieuwe periode, een nieuw hoofdstuk. En we vonden dat dat best met een feestje gepaard kon gaan. En als je dan ook nog een prima machine kunt presenteren is dat natuurlijk ontzettend mooi, ‘licht Koen Stomph, marketing manager bij Jac van Ham International desgevraagd toe.

‘En het is in meerdere opzichten iets nieuws wat nu begint. Een nieuwe machine en een nieuw, eigen merk. Wij zijn ervan overtuigd dat dit het begin is van een nieuw en boeiend tijdperk.’

Eigen product

Cretus, dat is de merknaam. Onder die naam zullen in de nabije toekomst de nieuwste kansspelautomaten van Jac van Ham de diverse markten gaan bestrijken.

Cretus is een Latijnse uitdrukking wat het beste vertaald kan worden met ‘onderscheiden van.’ En men wil zich met deze nieuwe ontwikkelingen ook duidelijk onderscheiden van de rest. ‘Door met dit eigen product te komen dat dus volledig in eigen huis is gemaakt en door goede en boeiende automaten te leveren,’ zegt Koen Stomph.

emiel kuipers geeft uitleg bij cretus
Tekst en Uitleg van Emiel Kuipers

‘Ontwerp, ontwikkeling, productie en distributie, alles wordt voortaan in eigen beheer gedaan. Voor de Nederlandse markt is deze opzet nieuw, voor Van Ham zelf geenszins.’ Al sinds 1995 produceert het bedrijf immers producten met de daarbij behorende techniek voor diverse Europese markten.

In Hongarije is Jac van Ham zelfs marktleider. In Spanje zit de eigen lijn speelautomaten eveneens in de lift. Voor de Nederlandse markt is Cretus dus eigenlijk een nieuwe invulling van wat al bestond voor de andere markten. Voor het buitenland is er in principe slechts sprake van een naamsverandering.

Het eerste product van die nieuwe ontwikkelingen werd feestelijk geïntroduceerd in Showbizz City. De Quick Spinner deed het uitermate goed in de testfase en draait inmiddels in heel het land.

Techniek en ontwikkeling

‘Zonder heel diep op de Cretus techniek in te willen gaan zou je kunnen zeggen dat er sprake is van een veelbelovende mix tussen topkwaliteit onderdelen van gerenommeerde leveranciers en een innovatieve inbreng van onze kant,’ zegt Koen Stomph.

‘Zo is wat betreft de stuurelectronica gekozen voor de bewezen Pluto 5 techniek van Heber, zeer betrouwbaar en klaar voor de toekomst. De rollen komen van Starpoint, slide units van Coin Control en de nieuwste state-of-the-art Mars Cash Flow 126 fungeert als muntproef.

Het kabinet is volgens een ‘no nonsense’ filosofie ontwikkeld, eenvoudig van opzet en van de allerhoogste kwaliteit. Vanzelfsprekend is het Cretus product CE gekeurd, millennium proof en Euro friendly om maar eens een nieuwe term te lanceren.

Quick Spinner’, besluit Stomph,’is voor Nederland dus de eerste vertegenwoordiger van de Cretus reeks. Het Quick Spinner spelconcept is volgens nieuw geformuleerde doelstellingen en procedures ontwikkeld. Uitgebreid onderzoek naar bijvoorbeeld spelers- gedrag, onder andere in samenwerking met de KUB, lag hieraan ten grondslag.

En ga er maar vanuit dat men in de toekomst nog veel succesvolle Cretus modellen voorgeschoteld krijgt. En het staat voor ons vast dat daarbij optimaal ingespeeld zal worden op kansen die bijvoorbeeld wetgevingen en nieuwe technieken ons bieden.’

Bronvermelding: Automaten Magazine November en December 1998