Gokkasten Archief Verhalen

Lees de Boeiendste verhalen uit Nederlandse Gok Geschiedenis

Gameworks

Gameworks distributie van JPM

Stukje uit Automaten Magazine Augustus 1998

Game Works enthousiast van start: ‘Wij volgen de typische JPM filosofie’

Op 1 juli startte het gloednieuwe bedrijf Game Works haar activiteiten in Nederland. Game Works, met een fraai pand gevestigd in het Brabantse Oosterhout, gaat als groothandel de distributie voor JPM verzorgen in de Benelux en de export voor het Engelse concern in een groot aantal andere landen in Europa.

Henk Stolwerk is de directeur van de “nieuwkomer”. Maar nieuw is Stolwerk allerminst. Hij is uiteraard geen onbekende binnen de branche en zelf kent hij de mensen van JPM als geen ander. Jarenlang verzorgde hij immers de contacten met de Engelsen voor Jac van Ham waar hij werkzaam was.

Vorig jaar gingen Stolwerk en Jac van Ham in goed overleg uit elkaar. Omdat Jac van Ham ook zonder JPM verder ging troffen de “oude bekenden” elkaar weer in deze nieuwe situatie.

‘Verschillende bedrijven hebben met mij contact opgenomen maar bij JPM voel ik me toch het beste thuis, vertelt Henk Stolwerk. Voor het Britse bedrijf gaat hij nu aan de slag in een groot deel van Europa. Al gaan de diverse nationale markten pas later dit jaar voor Game Works open, zoals afgesproken is met Stolwerk’s vorige werkgever.

gameworks team
Het Gameworks Team

De directeur en zijn mensen hebben er veel zin in. ‘We hebben hard gewerkt om de boel op poten te krijgen. We willen nu echt aan de slag, gaan verkopen dus.’ Veel klanten kennen Stolwerk en JPM. Voor hen zal er weinig veranderen. ‘De manier van werken en de service van JPM zijn bekend, wij zullen daar op dezelfde voet mee doorgaan,’ zegt Stolwerk.

Nieuwe machines

Het bedrijf zit duidelijk in de opstartfase als Automaten Magazine een eerste bezoek brengt. Daar aan de Elschot brengt een vrachtwagen juist de eerste lading uit Engeland; 24 kansspelautomaten worden uitgeladen en in het magazijn opgeslagen.

‘De Classic en de Double Diamond,’ licht Henk Stolwerk toe. ‘Ziet er goed uit he? Ze gaan nu naar de keuring en daarna worden ze getest. Uiteindelijk kijken we dan welke van de twee het eerste officieel op de markt komen.’

gokkast classic jpm
Gokkast Classic JPM

Overigens heeft het bedrijf nog een primeur. Voor de eerste keer gaat er een machine door de KEMA gekeurd worden, wat tegenwoordig mogelijk is.

Henk Stolwerk: ‘De ene gaat naar het NMi, de andere naar de KEMA. Eens kijken hoe dat bevalt.’ Het uiterlijk van de machines bevalt Stolwerk wel. Hoe de speler over de machine denkt blijft afwachten. Maar uiteraard is er goede hoop.

Veel vertrouwen

Vijf mensen werken er thans bij Game Works, de directeur meegerekend. Stolwerk’s zonen Dennis en Richard behoren daar ook toe. ‘Ze wilden graag meedoen. Voor mij betekent dat natuurlijk een stukje extra vertrouwen, ik weet wat ik aan ze heb.’

Dennis zal zich vooral met het administratieve werk gaan bezig houden. Richard behoort tot het verkoopteam. Hij neemt zuid Nederland en België voor zijn rekening. Collega Michel Maljers doet dat met midden Nederland en AWA is er voor Amsterdam en het noorden. ‘Zo bedienen we het hele land en België, precies zoals de klanten het gewend zijn.

De service en de after sales vormen het visitekaartje van JPM, wij zullen dat voortzetten,’ laat Henk Stolwerk weten. Verder vinden we in het bedrijf ook nog Cornée van Delft die is aangetrokken voor het technische gedeelte. ‘Een prima team dat bruist van enthousiasme en motivatie. Ik heb er veel vertrouwen in,’ zegt Henk Stolwerk.

Toonaangevend

JPM wil tot de grootste en de beste van de wereld horen, zegt Stolwerk en Game Works zal daar haar steentje behoorlijk aan gaan bijdragen. ‘We hebben elkaar gevonden in die typische JPM filosofie en vertrouwen gekregen van de mensen in Engeland, dat zullen we niet beschamen.

In de praktijk betekent dit dat wij zorgen voor de input, de spelletjesideeën. In Engeland gaat men dan aan de slag om iets nieuws te ontwikkelen. Dankzij de geavanceerde computertechniek daar gaat dat razendsnel.

gameworks bedrijfspand
Gameworks pand

Artwork, hard- en software wordt bijna tegelijkertijd gemaakt. Het betekent dat er elke drie, vier maanden een nieuwe machine op de Nederlandse markt wordt gebracht, vertelt Henk Stolwerk.

JPM staat voor een goed management, sterk in mensen en technologische ontwikkelingen, verzekert Stolwerk. Dat is een belangrijk aspect van het succes. ‘JPM is heel toonaangevend. Maar als je weet dat er alleen al bij de ontwikkeling zo’n honderd mensen werken, ik noem het de Game Factory, dan zie je hoe intensief men daar bezig is.

Voor elke nationale markt, met allemaal hun eigen trends en wetgeving, is een groep aan het werk. En dat gaat razendsnel. Om daar een idee van te krijgen: elke twee dagen wordt er een spelletje voor één van de internationale markten gemaakt.’ JPM, zegt Stolwerk, zal er alles aan doen om aan de internationale top te staan en daar ook te blijven.

Drukke tijden Vanuit Nederland zullen Henk Stolwerk en Game Works de nodige input moeten aanleveren. ‘We volgen uiteraard de trends, letten scherp op wat de anderen doen. Maar we komen ook met nieuwe dingen.

Slaat zo’n nieuw spelletje aan dan ben je meteen trendsetter en marktleider. Al zal alles volgens de richtlijnen van de wet gaan, verzekert Stolwerk. Geen gekke dingen die op het randje zijn. We kunnen het nu niet hebben dat er problemen komen. De nieuwe wet moet ook nog door de Eerste Kamer komen.’

Henk Stolwerk keerde overigens ook terug in het VAN-bestuur en zal dus ook vanuit die positie de ontwikkelingen op het gebied van de politiek en de wetgeving nauwlettend in de gaten houden. Het zijn sowieso drukke tijden voor het nieuwe bedrijf.

Straks komen de buitenlandse markten aan de orde, er zijn twee machines in de test-periode en later komt ook nog de Game Tower, een touch screenspel. Henk Stolwerk: ‘Of het touch screen idee de toekomst heeft, wie zal het zeggen. Feit is wel dat de behendigheidspelletjes met touch screen enorm aanslaan.’

De Game Tower heeft legio mogelijkheden voor de speler. De nieuwe machine zal na de zomer op de markt verschijnen. Overigens zijn de technische mogelijkheden er al om ook kansspelautomaten met het touch screensysteem te maken. Of het ooit zover komt? Henk Stolwerk: ‘Dat ligt helemaal aan de consument, de speler bepaalt of hij dat nieuwe systeem wil.

Technisch kan het, maar het is wel even wennen natuurlijk. Voorlopig vinden daarom, ook van JPM, alleen de vertrouwd ogende machines met de rollen en knoppen hun weg naar de spelers. Voor Game Works zijn het spannende tijden, men hoopt met de Classic of de Double Diamond meteen flink toe te kunnen slaan. Aan het enthousiasme van haar mensen zal het niet liggen.

Stukje uit Automaten Magazine Maart 2000

Gameworks en GLC ijzersterke combinatie bij Meerspelers

De Royal Ascot en de Roulette Club. Twee meerspelers van Sega Gaming Technology en absolute toppers op hun gebied. Ze staan wereldwijd opgesteld, in casino’s en amusementscenters. Op niet al te lange termijn, als de nieuwe wet van kracht is, zullen ze ook in de Nederlandse centra te zien zijn. Game Works is exclusief dealer van de Sega-meerspelers voor de Nederlandse markt. Tot tevredenheid van directeur Henk Stolwerk. ‘Sega is natuurlijk een wereldmerk, met geweldig goede producten. We zijn erg blij dat we hun dealerschap hebben verworven. Ik denk dat we hiermee een goede slag kunnen slaan.’

royal ascot sega paardenrace
Royal Ascot

Zo’n driemaal per week reist Stolwerk daarom naar Antwerpen, naar de centra aldaar en naar de groothandel GLC dat de Sega-meerspelers al jaren, met veel succes, op de Belgische markt brengt.’

We kennen de mensen van GLC al lang en we gaan nu samenwerken in de verkoop en serviceverlening van de meerspelers,’ vertelt Stolwerk. ‘Met hun ervaring en expertise op het gebied van meerspelers en onze verkoopervaring en kennis van de Nederlandse markt denken we een ijzersterke samenwerking te hebben.’

uitleg royal ascot
Uitleg Royal Ascot

Gebruikersvriendelijk

‘Wij hebben ons er in het begin ook wel over verbaasd hoor, over de manier waarop de mensen meeleven. Hee, het zijn toch geen echt paarden he, dachten we dan.’

Patrick van der Plas is mede-eigenaar van het bedrijf GLC. De letters staan voor Gaming Lunaneuve Chip, maar zelf noemen ze het ook wel Geluk, Liefde en Consumptie. ‘Want daar gaat toch eigenlijk allemaal om he?’

Samen met zijn compagnon Piet Koremans heeft Van der Plas het bedrijf opgezet. In de showroom staan de meerspelers van Sega te pronken. Opnieuw worden ze bekeken door gasten van Nederlandse bedrijven.

‘Ja, de laatste tijd lopen er hier meer Hollanders dan Belgen rond.’ Ze krijgen uitleg tot in de finesses. Hoe werkt de Royal Ascot, wat zijn de mogelijkheden, hoe ziet het er van binnen uit, hoeveel onderhoud vergt het. Hoe zit het met de beveiliging. Alles willen ze weten en steeds weer vertelt Van der Plas zijn verhaal, met plezier.

‘Het is toch ook een geweldige machine he? We hebben hem nu zo’n zeven jaar op de markt en hij blijft razend populair. Natuurlijk voor de spelers, maar ook voor ons. Hij is ontzettend gebruikersvriendelijk en makkelijk te onderhouden.

Om de paar weken wordt de machine helemaal schoongemaakt, dat is eigenlijk het enige. Het komt zelden of nooit voor dat er iets kapot gaat. En treedt er eens een storing op wordt de race gewoon afgemaakt en vervolgens stopt de machine. Ingezet geld wordt gewoon eerlijk bijgeteld. De back-up batterij zorgt daarvoor. Met alles is rekening gehouden.’

Investering

Maar zullen de Nederlandse klanten snel overgaan tot de koop? Ze zijn prijzig en nemen behoorlijk wat plaats in beslag. Henk Stolwerk: ‘Het is een hele investering, maar die verdien je erg snel weer terug.

royal ascot paardenrace
Royal Ascot

Er zijn twee typen van de Royal Ascot, de Standaard en de Classic. De eerste heeft twaalf, de tweede 23 units. Het ligt aan de grootte van de hal welke machine je kiest natuurlijk. En er is nu eenmaal afgesproken dat er productdifferentiatie komt. Dat vinden overheid en verslavingszorg en dat vindt de branche zelf ook. Wij willen immers ook een gevarieerder publiek binnen halen.

Welnu, kijk zelf naar de Belgische centra. Kijk naar de samenstelling van het publiek. Dat lijkt bijvoorbeeld op dat van de Holland Casinos. En dat is wat we willen.’ Naast de Royal Ascot, waaraan dus twaalf of zelfs 23 spelers tegelijk kunnen meedoen, brengt Game Works straks ook de Roulette Club op de markt.

Een al even ingenieuze machine die volgens het zelfde concept werkt als de paardenraces. ‘Ze nemen veel ruimte in beslag, dat is waar. Maar je amusementscentrum ziet er wel meteen helemaal anders uit. De ambiance, de sfeer wordt er gelijk door beïnvloed. Wat wil je nog meer,’ aldus Henk Stolwerk.

Samenwerking

De Nederlandse markt zal straks dus worden bediend door Game Works. Maar wel in samenwerking met GLC. ‘Die machines komen daar regelrecht aan, we zitten niet ver van Antwerpen af dus waarom zouden we ze nog eens gaan in-en uitladen. Dus hebben we met GLC afgesproken dat ze meteen naar de Nederlandse klant gaan.

Technici van zowel GLC als van ons gaan mee om de machine de installeren. Ook zal GLC nog enige tijd, samen met ons, de after sales en de service voor haar rekening nemen, juist vanwege hun jarenlange ervaring. Geleidelijk aan gaan wij dat dan zelf doen.

Maar ach, de installatie en het onderhoud zijn zo simpel. Als de productdifferentiatie straks praktijk is zullen de bedrijven dat meer en meer zelf kunnen doen.’ Stolwerk is zeer te spreken over de samenwerking met de Belgen.

‘Naast hun ervaring en kennis van de meerspelers zijn ze steeds weer bereid hun verhaal te doen en alle informatie te geven. Dat kan gewoon niet beter,’ aldus de directeur van het Oosterhoutse bedrijf die merkt dat de klanten behoorlijk onder de indruk zijn. ‘Men ziet hoe goed deze machines zijn en wat ze voor je bedrijf, je centrum, kunnen betekenen.

Ik denk dat we hier hele goede zaken mee kunnen doen.’ En ook zijn Belgische collega is daarvan overtuigd. ‘De mensen gaan hier met een goed gevoel weg, dat merk je. Het Nederlandse publiek zal hier ook erg van gecharmeerd zij, dat weet ik zeker.’

Vertrouwen

De pendeldienst naar België, zoals Stolwerk het zelf noemt, werpt dus haar vruchten af. ‘Ik heb er veel vertrouwen in. De centra gaan beginnen met de productdifferentiatie en daarvoor zijn deze machines bij uitstek geschikt.

Natuurlijk, behalve dat het een hele investering is, een meerspeler kost al gauw een half miljoen gulden, kun je hem ook niet een aantal weken op proef neerzetten en dan eventueel weer terugsturen. Bij een meerspeler is het definitief kopen.

Dus de mensen van de centra gaan niet over een nacht ijs. Maar dat ze geïnteresseerd zijn blijkt wel uit hun reacties en het feit dat we nu al machines hebben verkocht. Bovendien wil de branche de centra interessant maken voor een breder publiek en willen we meer sociale controle.

De meerspelers, waar je samen op speelt geven daarvoor alle mogelijkheid. Goede zaken dus voor Game Works dat nu drie jaar draait. Inmiddels werken er in Oosterhout zeven mensen en wordt er naast de meerspelers natuurlijk nog “gewoon” gedistribueerd en verkocht voor JPM.

‘Daarmee bestrijken we de hele Benelux. De Classic was onze eerste machine en nu is de vierde afgeleverd, de Jokers Wild. Het gaat goed ja, en nu, met de meerspelers hopen we opnieuw een succes te hebben.’

Bronvermelding: Automaten Magazine Augustus 1998, Maart 2000