Gokkasten Archief Verhalen

Lees de Boeiendste verhalen uit Nederlandse Gok Geschiedenis

Fair Play Taj Mahal

Fair Play Kerkrade Taj Mahal

Stukje uit Automaten Magazine Oktober 1991

Taj Mahal paradepaardje van Fair Play Centers, trend voor de 21e eeuw!

entree taj mahal   taj mahal interieur
Entree Taj Mahal Kerkrade en Taj Mahal Interieur

Uniek in Nederland, ja zelfs in geheel Europa, en duidelijk afwijkend van het bekende Fair Play-plaatje.

Met de Taj Mahal komt Janshen- Hahnraths met een wel heel bijzonder visitekaartje. Een schitterend complex, gesitueerd in de thuishaven van het bedrijf: Kerkrade. Zowel aan de buitenkant als binnen ademt het gebouw een typisch oosterse sfeer uit.

De amusementscentra in Las Vegas en Atlantic City zijn de inspiratiebron geweest voor de Limburgse Taj Mahal, maar toch heeft het een originele Nederlandse tint.

Met de Taj Mahal wil Fair Play Centers benadrukken dat amusementscenters geen plaatsen zijn waar met name uitwassen als gokverslaving een kans vinden, maar juist centra van spel en plezier zijn.

Maar het is meer dan alleen een uitgebreide amusementshal. Naast de ongeveer honderd kans- en behendigsspelen kan men in Taj Mahal ook gebruik maken van bowling-banen, snookers, elektronisch darts, tafelvoetbalspellen, poolbiljarts en zelfs van een mini-golfputtingmachine.

Een imposante video-wall is een geheel nieuw item in een amusementscenter. “We wilden een zo breed mogelijk aanbod brengen”, legt Chris Hahnraths uit. “Ik geloof dat we daar prima in zijn geslaagd. We hebben hier voor elk wat wils”.

flipperkasten taj mahal
Amusement in de Taj Mahal zoals Flipperkasten

Exotisch

De Taj Mahal is te vinden in India en is zonder twijfel de beroemdste tempel van dat land en een hoogtepunt van de 17e eeuwse islamitische bouwkunst. “In Amerika zagen we een Taj Mahal, een prachtig gebouw. Daardoor hebben wij ons laten inspireren. Wat niet wil zeggen dat we het helemaal hebben nagemaakt.

Slechts een paar specifieke dingen hebben we ervan overgenomen. Verder blijft het een eigen ontwerp, weliswaar ontleend aan wat men in de oosterse wereld ziet”. De Taj Mahal doet zijn naam ook in Limburg eer aan.

Het 1200 vierkante meter grote center heeft een exotisch, romantische sfeer. De architectuur en ook het interieur doet de bezoeker wanen in een heel bijzondere wereld. De pracht en praal van de schitterende originele Indiase tempel wordt in Kerkrade aardig benaderd. Alsof het een soort eerbewijs aan de heilige tempel is valt het op dat het “gokplezier” niet echt centraal staat.

De genoemde sportieve mogelijkheden nemen een indrukwekkende plaats in het geheel in. Volgens ingewijden is dit nieuwe project van Fair Play Centers het mooiste amusementscenter van Nederland. “Nergens in Nederland heeft men zo’n soort hal, zelfs in heel Europa niet, het is echt heel apart”, aldus Hahnraths.

taj mahal autorace
Ook Race Simulators zijn aanwezig in de Taj Mahal

Video-wall

Blikvanger in de luxe uitstralende, exotisch-romantische inrichting is zonder meer de grote video-wall, waarop sportwedstrijden, clips en reclamespots te zien zijn.

video wall taj mahal
De Video Wall in de Taj Mahal

“We hebben die video-wall de hele dag aan staan. Het geeft een heel afwisselend programma. Kleurrijke clips, reclames, maar zeker ook sportwedstrijden waarbij je dan aan speciale evenementen kunt denken. Terwijl men ons center bezoekt hoeft er dus niks gemist te worden van de actuele sporten”, zegt Chris Hahnraths die als voorbeelden evenementen als WK’s noemt.

Kortom, alle bij het publiek populaire sporten zullen dan aan bod komen. De Taj Mahal mag gezien worden als een aanwinst voor het uitgaanscentrum in Kerkrade. Dat bleek uit de officiële openingsavond, maar ook nadat de deuren voor het publiek waren open gegaan.

Dat leek in het begin wel wat anders. Chris Hahnraths: “We zitten met Taj Mahal in het voormalige Hubertushuis, dat een begrip was in Kerkrade. Vooral rond carnaval en de kermis was het Hubertushuis hét trefpunt van de stad. De buurt was het er aanvankelijk niet mee eens dat wij de zaak overnamen.

Maar dan, het publiek ziet zo’n zaak alleen van de buitenkant. Wij wisten dat het voor de diverse partijen beter was als er iets voor het Hubertushuis in de plaats kwam. We zijn trouwens heel blij dat de buurt er nu ook zo over denkt. Al heel snel hoorde je opmerkingen zoals “als we dat hadden geweten.” Heel positief natuurlijk”.

boven verdieping taj mahal
Bovenverdieping Taj Mahal Kerkrade

Niet van brood alleen

“Dames en Heren, ‘de mens leeft niet van brood alleen’. Als ergens deze spreuk van toepassing is en is geweest, dan is dat wel in dit gebouw, het roemruchte Hubertushuis”, zo begon John Janshen op de openingsavond, voor een gehoor van vele honderden zijn toespraak.

Hij herinnerde aan de inspanning om het pand als ontmoetingsplaats te bewaren. Met Brands Bierbrouwerij werd een overeenkomst afgesloten tot koop van het pand. Dit mits aan de wensen voor de inrichting van een exclusief amusements-centrum door de gemeente en andere instanties kon worden voldaan. Het moest voor Janshen-Hahnraths een rendabele exploitatie worden en voor Kerkrade een uniek en onvervangbaar gebouw te behouden.

interieur taj mahal  taj mahal interieur
Super Chique Interieur

John Janshen bedankte de Burgemeester en de andere bestuurders van Kerkrade: “Helaas worden wij in andere delen van ons land nog steeds geconfronteerd met bestuurders die denken dat amusementscenters moeten worden weggestopt, zo klein en zo afgelegen mogelijk.

Kerkrade laat wat dat betreft een andere visie zien”. Na dank aan allen die bij de verbouwing en inrichting betrokken waren, werd even teruggekeken na de onlangs verrichtte opening van het nieuwe hoofdkantoor.

Artsen zonder grenzen

Bij die gelegenheid, de opening van het hoofdkantoor, ook door Burgemeester Mans van Kerkrade, was een actie gehouden om in plaats van bloemen een bijdrage te geven voor ‘Artsen zonder grenzen’.

Tijdens de openingsplechtigheid van de Taj Mahal mocht Mevrouw Marie- Noëlle Mostart van de bekende organisatie een bedrag van f. 34.470,60 in ontvangst nemen.

artsen zonder grenzen chris hahnraths
Chris Hahnraths overhandigt de cheque voor ‘artsen zonder grenzen’ (foto Modern)

Na een felicitatie aan de heren Janshen en Hahnraths met de opening van het nieuwe amusementscentrum en het nieuwe hoofd- kantoor, gaf mevr. Mostart aan wat haar organisatie doet en waarvoor het ontvangen grote bedrag speciaal in Cambodja bestemd wordt en dankte zij de initiatiefnemers en de gevers.

Hoewel Chris Hahnraths zei graag nog meer te hebben willen geven aan zo’n goed doel, was hij niet ontevreden, maar: “bij een volgende gelegenheid zullen we het op een andere manier aanpakken, een manier waarop we nog meer kunnen ophalen”, aldus Chris Hahnraths.

Van West naar Oost

“Nog maar kort geleden hebt U met een treffende redevoering ons nieuwe hoofdkantoor in Kerkrade officieel geopend. Nu bent U weer onze gast om ons mooie, nieuwe amusementscenter te openen”. Met deze woorden nodigde John Janshen Burgemeester Mans van Kerkrade uit voor de openingshandeling.

burgemeester mans kerkrade taj mahal
Burgemeester Mans tussen de beide ‘Kerkraadse mannen’ (foto Modern)

Alvorens dat te doen sprak hij een paar woorden uit. Hij herinnerde aan zijn eerste optreden, 31 jaar geleden, in hetzelfde gebouw: “een tempel voor ons allemaal, voor velen die vanavond hier aanwezig zijn, een tempel van amusement, een tempel vol met herinneringen.

De twee mannen hier naast mij hebben het goed begrepen. Vandaag hebben zij die tempel omgevormd in een ander soort tempel. Bij de opening van het nieuwe hoofdkantoor, aan de poort van Kerkrade, heb ik gesproken over een schrijver en diens verhaal, over een reis in tachtig dagen van West naar Oost.

Zij hebben eerst in Las Vegas gekeken hoe het moet en hebben toen in het Oosten de naam van de tempel weggehaald en getransponeerd naar het Kerkraadse. Een ding wil ik nog zeggen, de heer Janshen heeft, namens beiden, de waardering uitgesproken over de wijze waarop de Burgemeester de realiteit heeft opgebracht van erkenning voor de wijze waarop de mensen hun amusement proberen te beleven.

bowlen  golfen
Zelfs Bowlen of Golfen is mogelijk in de Taj Mahal

Ik wil daarbij uitdrukkelijk stipuleren dat dit gebeurt binnen de grenzen die de gemeenteraad daarvoor uitgezet heeft. Ook de raad heeft daarover uitspraken gedaan. Binnen deze grenzen wens ik beide mannen uit Kerkrade en deze tempel een gezonde toekomst toe.

Ik verklaar deze met plezier voor geopend.” Met het ontsteken van twee prachtige lichtdecoraties, als watervallen, verrichtte Burgemeester Mans de opening.

illusionist taj mahal
De illusionist aan het werk (foto Modern)

De vele aanwezigen genoten van de prachtige accomodatie, die zich – zo bleek ook bijzonder leende voor een spectaculaire show van een Franse illusionist. Nadat Janshen-Hahnraths met haar nieuwe hoofdkantoor reeds een stap in de 21e eeuw zette, is men nu ook met een geheel uniek speelparadijs de trend aan het zetten voor de volgende eeuw.

taj mahal gokkast
Gokkast speciaal voor de Taj Mahal gemaakt.

Bronvermelding: Automaten Magazine Oktober 1991, Kleuren foto’s afdeling Communicatie J&H