Gokkasten Archief Verhalen

Lees de Boeiendste verhalen uit Nederlandse Gok Geschiedenis

Amusino

Amusino Groningen opening 29-06-1990 met Dirk Lindenbergh en Steef Rouvoet

Stukje uit Automaten Magazine September 1990

ank en steef rouvoet
Ank en Steef Rouvoet toasten, onder grote belangstelling op de nieuwe Sit-down automaten.

De speelautomatenbranche heeft er weer een paradepaardje bij.

Het Amusino in het hart van Groningen, is uniek in zijn soort. In een monumentaal pand kan op drie verschillende verdiepingen gespeeld worden. Maar naast het spelen op en met automaten, biedt de nieuwe loot aan de boom van de Lindenbergh-Groep vooral ook gezelligheid en sfeer. Voor Amusino werden zelfs een aantal nieuwe spellen gemaakt

Dat bleek reeds bij de spectaculaire opening van de speelgelegenheid, want van een hal kun je bepaald niet spreken, op 29 juni.

In samenwerking met Rouvoet presenteerde Lindenbergh b.v., (samen vormen ze de succesvolle Errèl onderneming), op indrukwekkende wijze het Amusino. In de binnenstad van Groningen. Juist in die binnenstad.

De “Grand Old Man”, zoals directeur Dirk Lindenbergh hem noemde, opende het nieuwe speelpaleis. Steef Rouvoet dus, die tevens de ontwerper is van een aantal nieuwe automaten in het Amusino. Arriverend in een prachtige Old Timer, met mevrouw Rouvoet aan zijn zijde, en nadat de politie de straat had afgezet, mocht de Bossche automatenspecialist het Groningse amusementspand officieel openen. En dat deed hij geroutineerd.

Nadat het lint was doorgeknipt en grote trossen ballonnen uit de handen van een aantal charmante Groningse meisjes verdwenen en het luchtruim kozen, was de sensationele opening begonnen. De vele gasten, voorafgegaan door een horde fotografen, konden naar binnen, waar vanuit de lift en vanaf de trap al even zo aantrekkelijke dames met glazen champagne de bezoekers verwelkomen. Met de keuze “naar boven of beneden” kon vervolgens het Amusino bewonderd worden. En ondanks de flink hoge temperatuur maakten de vele genodigden daarvan met graagte gebruik.

Openheid

Die flinke opkomst had men in Groningen wel verwacht en daarom was in eerste instantie uitgeweken naar het aangrenzende Palace, een sfeervolle discotheek. Daar sprak directeur Lindenbergh de vele belangstellenden toe. Bewust zette hij zo nu en dan het petje van VAN-voorzitter op. “Juist in Groningen, we hebben niets te verbergen. Net als anderen die amusement bieden, doen wij dat ook in openheid”, begon de Amusino-directeur. “De speelse ontmoeting”. Met die slogan had de Groningse onderneming de dagen. voorafgaand aan de opening nadrukkelijk geadverteerd in de stad. Lindenbergh kwam daar op terug.

amusino gelkingestraat groningen
Amusino Gelkingestraat Groningen

“Het is een thema dat voor zichzelf spreekt. Speels, vanwege het moderne speelplezier, het amusement, het gezellige avondje uit. Maar uitgaan doe je meestal niet alleen”, vervolgde Lindenbergh.

“Voor echte gezelligheid moet je anderen ontmoeten, dat is het tweede element in dit thema. De ontmoeting in en met het Amusino. Gezellig, een beetje mysterieus en spannend natuurlijk.” “It’s more fun to compete. Dat stond op de oude flipperkasten. En dat geldt ook voor de huidige automaten. Speciaal door de firma Rouvoet zijn daarom een aantal automaten ontwikkeld waarop men gezamenlijk kan spelen. Daarom wordt spelen in het Amusino een speelse ontmoeting”.

Het uitgangspunt is steeds geweest om de inrichting, het automatenaanbod, de ambiance, de bar, het petit restaurant en de dienstverlening aan de gasten met elkaar te integreren tot een geheel nieuw concept van uitgaan, vertelde Lindenbergh. En alles wijst erop dat men daar in is geslaagd. Althans, de reacties van de gasten waren vrijwel unaniem positief op deze inderdaad nieuwe manier van spelen.

Risico’s

Tijdens zijn speech stond Lindenbergh uitvoerig stil bij de problemen waarmee de automatenbranche te maken heeft. Met name de negatieve publiciteit rondom de gokverslaving kreeg aandacht van Dirk Lindenbergh. De directeur van het Amusino sprak daarom ook even als voorzitter van de VAN.

In het kader van de zelfregulering heeft “Groningen” als het ware de daad bij het woord gevoegd. Overal in het pand zijn “zachte” waarschuwingen te lezen tegen het overmatig spelen. Meer indruk maakt onder andere de folder die men speciaal heeft laten maken en in de speelgelegenheid voor iedereen te lezen en verkrijgbaar is.

Dirk Lindenbergh: “Dat sommige mensen riskant spelen en zelfs verslaafd raken aan ons produkt is een slechte zaak voor alle partijen. De gokverslaving is een gezamenlijk probleem van de speler zelf, de overheid, de hulpverlening en de exploitant. Samen, ieder uit zijn eigen verantwoordelijkheid, zullen we tot goede oplossingen moeten komen”.

Lindenbergh constateerde dat via de media en met gesprekken met politici en hulpverlening de grenzen en de normen zijn verschoven, de laatste jaren. “Wat vroeger gewoon gebeurde zonder dat iemand zich er druk over maakte, is nu voortdurend onderwerp van gesprek. Als ondernemer moet je meedoen in de maatschappelijke discussie. Doe je dat niet, dan zal dat vroeg of laat het fundament onder je bedrijf aantasten”.

Wat bekent het concreet, nu de branche die discussie inderdaad open en serieus wil voeren? Lindenbergh deelde mee dat zijn bedrijf in gesprek is met hulpverleners, overheid en vertegenwoordigers van spelersgroepen. In groter verband wordt dat ook door de VAN gedaan. De contacten en gesprekken die men voert met het Jellinekcentrum hebben reeds geleid tot concrete samenwerking op het gebied van onderzoek, opleiding en voorlichting.

Folder

Waag gerust een gokje, maar speel niet met jezelf, is een die wat de bezoekers van het Amusino wordt voorgehouden. Maar men deed meer bij de Lindenbergh groep. Zoals eerder gezegd, bij elke speeltafel vindt men de folder met de zojuist genoemde slogan als titel. Het is een uniek werkstuk. Uitvoerig wordt uitgelegd wat riskant spelen is en wanneer je je een probleemspeler moet noemen.

Men heeft er zelfs een test bij gedaan. Op zo’n vijf en twintig vragen moet de speler met ja of nee antwoorden. Vervolgens kan hij het cirkeltje openkrassen en vindt daar een symbool. Als hij meer dan zes citroenen tegenkomt betekent dat dat er moeilijkheden kunnen komen. Aangeraden wordt actie te ondernemen. Hetzij door voorlichting, hetzij door professionele hulpverlening te zoeken. Uniek, nooit eerder wees een bedrijf zo op de gevaarlijke kanten van zijn eigen produkt.

Lindenbergh: “Wij vinden dat bij het voorkomen van problemen goede voorlichting een belangrijke functie kan hebben. Wij vinden dat wij als aanbieders van kansspelen daarbij een belangrijke rol kunnen en moeten spelen. Daarom hebben wij voorlichtingsdeskundigen opdracht gegeven deze preventiefolder te maken. Niet om spelers af te schrikken, maar om ze te wijzen op de risico’s en ook heel concreet instrumenten aan te reiken om hun speelgedrag onder controle te houden”.

De folder, die in samenspraak met het CAD in Groningen, de vakgroep klinische psychologie van de Groninger Rijksuniversiteit en vertegenwoordigers van Anonieme Gokkers is ontwikkeld, werd bij de opening van het Amusino met trots gepresenteerd en vond gretig aftrek. Zoals directeur Lindenbergh en zijn mensen met even zoveel trots het prachtige Amusino konden presenteren aan de genodigden en een dag later aan het publiek.

dirk lindenbergh
Dirk Lindenbergh

Luxe ambiance

“Waarom een luxe speelgelegenheid op een van de mooiste plekjes van Groningen?”, stelde Lindenbergh de retorische vraag. “Omdat speelplezier op deze manier een prominente plaats in het uitgaansleven van Groningen verdient. Het hoort in het bruisend hart van Groningen”.

De entree ziet er inderdaad luxe en sjiek uit en doet niet onder voor andere uitgaansmogelijkheden.

En dat geldt evenzo voor de gehele ambiance. Een schitterende inrichting in een prachtig opgeknapt pand. Een pand dat de voorjaarsstormen kranig weerstond. “We hielden ons hart vast, want tijdens die stormen stonden er slechts vier eeuwenoude muren, bij elkaar gehouden door een lekkend dak”, herinnerde Lindenbergh zich. Niemand die daar ook nog maar iets van merkte. Na dat men binnenkomt kan men of naar boven of naar beneden. Hoe hoger men gaat hoe “sjieker” het wordt.

In de kelder staan de meeste automaten, samen met de flippers en een heuse Wurlitzer jukebox. Eigenlijk lijkt het hier nog het meeste op een hal zoals we die kennen. Twee verdiepingen hoger staan de Stars & Sevens en de Club Bingo’s opgesteld, de als eerste voor het Amusino ontworpen automaten.

club bingo
Club Bingo, speciaal voor Amusino gemaakt

Op de Club Bingo kunnen maar liefst acht personen gezamenlijk spelen. Op de tweede etage is het zeer stijlvol. Hier lijkt het op een casino. Naast een aantal automaten, met weer de Club Bingo, vindt men er een bar annex petit restaurant. Inderdaad, hier wordt meer geboden dan alleen een gokje wagen. Hier kan men rustig genieten van een alcoholvrij drankje of hapje en heeft men een prachtig uitzicht op de Grote Markt met haar terrasjes.

Vooruitstrevend

Uit alles blijkt dat we hier te maken met een gewone en heel gezellige uitgaansmogelijkheid. Geen achteraf gedoe. De Lindenbergh-Groep bewijst hiermee dat men een ondernemer is zoals zovele anderen. Ook voorzitter Westerterp van de Groningse ondernemers vereniging, Groningen City Promotion, legde daar de nadruk op tijdens zijn toespraak.

“Vroeger werd iemand die rente vroeg of winst maakte gemeden, nu is een bankier een gerespecteerd burger. Daarom moet men de mensen van de automatenbranche ook zo zien, als gewone ondernemers. In Dirk Lindenbergh hebben wij een markante ondernemer die we niet willen verliezen. Iemand met lef ook. Anders kan ik het niet noemen als hij op nog geen drie honderd meter afstand van zijn Magic City het Amusino opent”.

Westerterp gaf daarbij voorbeelden van de maatschappelijke betrokkenheid van Lindenbergh en Errèl Holding. “Een daarvan is de samenwerkingsovereenkomst tussen het Jellinekcentrum en de VAN ter bestrijding van de gokverslaving. Uit alles blijkt dat Errèl Holding een betrokken en vooruitstrevende organisatie is”, besloot Westerterp, die de Amusino directie een aantal ingelijste afdrukken van foto’s aanbood met als thema “Kunst en bedrijf”.

De woorden van Westerterp konden later worden bevestigd door de bezoekers die de warmte trotseerden en rustig rondkeken in het Amusino, het nieuwe paradepaardje van de automatenbranche.

Bronvermelding: Automaten Magazine September 1990