Gokkasten Archief Verhalen

Lees de Boeiendste verhalen uit Nederlandse Gok Geschiedenis

JPM

Geschiedenis van JPM in Cardiff Wales

Stukje van Marco op facebook

EVEN EEN STUKJE GESCHIEDENIS: JPM

JPM International Ltd. was een Britse ontwerper en fabrikant van speelautomaten, opgericht in Cardiff op 11 september 1972 als JPM Automatic Machines Ltd. (de naam tot november 1994), door John Alan Jones en David Edward Barron.

Het bedrijf werd in 1988 overgenomen door Whitbread Plc, een Britse multinationaal hotel- en restaurantbedrijf, gevestigd in Houghton Regis, Bedfordshire, met een oorsprong in het brouwen, dat het weer in 1992 verkocht aan het management de heren Philip Walters en Rob Evans.

JPM werd een SEGA bedrijf in april 1996, toen SEGA de moedermaatschappij Games Network Ltd. overnam. SEGA verkocht het weer in 2004 aan Tony Jones, de voormalige COO en Group Finance Director van JPM International, en Brian Mitchell, voormalige JPM Group Operations Director.

In 2010 werd het bedrijf overgenomen door Simon Herbert, voormalige CEO international bij ASTRO Corp. Taiwan, die zich na enige interne herstructurering richtte op materiaalkosten en verbetering van de handelsvoorwaarden, wat resulteerde in een terugkeer naar winst in 2011.

Begin 2012 werd JPM International Ltd. echter door een afnemende vraag van de belangrijkste exportklanten en de financiele druk van het pensioenfonds, dat Simon Herbert samen met het bedrijf in 2010 verwierf, in een slechte financieele positie gebracht.

Op 4 oktober 2013 gaf Simon Herbert na een bestuursvergadering de opdracht aan het Britse bedrijfsadviesbureau FRP Advisory LLP om het management te helpen bij het plaatsen van JPM International Ltd in een vrijwillige liquidatie om het een paar weken later terug te krijgen in een poging het bedrijf te redden van ontbinding.

Wat de redenen ook waren:
JPM International Ltd. werd uiteindelijk ontbonden na liquidatie, op 25 juni 2015.

jpm international
JPM International HQ

jpm manufacturing
JPM Cabinet Mfg.

jpm logo
Oude JPM logo

Stukje uit Magazine oktober 1992

Duidelijkheid rond JPM: tevredenheid in Tilburg, Management neemt eigen bedrijf over

Bij Jac van Ham Nederland is men, bij monde van directeur Henk Stolwerk, blij met de duidelijkheid die er nu rond JPM is.

JPM werd enkele maanden geleden te koop aangeboden, afgestoten door eigenaar Whitbread en uiteindelijk ’teruggekocht’ door het zittende management. “Zekerheid en duidelijkheid, dat is het voornaamste nadat een aantal maanden allerlei geruchten rondgingen in de markt”, aldus Henk Stolwerk.

Belangrijk is, meent hij, dat er in de relatie tussen Jac van Ham Nederland en JPM weinig verandert. Men kent elkaar immers goed. Jac van Ham is de belangrijkste afnemer van JPM en alleen-distributeur voor de Benelux, Duitsland en sinds kort Tsjechoslowakije.

“De nieuwe eigenaren, Philip Walters en Rob Evans, zijn een prima stel mensen. Ze zijn nog jong en erg ambitieus. We zien dat wel zitten voor de toekomst”, zegt Stolwerk voor wie de ontwikkelingen niet zo verrassend waren. “Whitbread wilde terug naar haar kernactiviteiten, het brouwen van bier.

Het ene na het andere onderdeel werd afgestoten dus was het niet zo gek dat ook JPM aan de beurt kwam”. Ook het feit dat de managers van het bedrijf de zaak overnamen was niet echt uniek.

Stolwerk: “Zo’n buy-out zie je natuurlijk wel meer. Feit is alleen wel dat je een bank achter je moet krijgen. En wat dat betreft hebben Walters en Evans het goed aangepakt, ze hebben de Midland bank, hun huisbankier, weten te overtuigen“.

Geen ontevredenheid dus bij Jac van Ham Nederland waar ook gesprekken werden gevoerd met andere potentiële partners. “We zijn nu eenmaal de grootste afnemer van JPM. Op zich zou er voor ons niet zo veel veranderen als een ander het had overgenomen, maar we kennen de mensen van JPM nu al achttien jaar, weten wat we aan elkaar hebben. Vandaar onze tevredenheid”.

Actief

De zaken blijven gewoon doordraaien. Samen met JPM is en blijft Jac van Ham Nederland actief in de Benelux en Duitsland, maar ook in Tsjecho-Slowakije. En wellicht ook in andere Oost-Europese landen?

Stolwerk: “Er zijn contacten, daar zal ook wel wat uitkomen. Maar in TsjechoSlowakije gaat het ons voor de wind”. Wat het spelconcept betreft, verschilt Tsjecho Slowakije niet erg veel met wat we in Nederland kennen, vertelt Stolwerk. “Een paar jaar geleden, toen we daar begonnen, vond men alles interessant. Nu zie je aan het publiek dat ze, net als hier, bepaalde voorkeuren heeft.

Prima, we zijn gewend daar op in te springen”. Wat wel anders is dan in Nederland is het technische gedeelte. “Op dat gebied moeten we wel het een en ander aanpassen. Het is daar allemaal wat strenger, er worden andere eisen gesteld. Maar het boeiende is dat je elkaar het nodige kunt leren. Het is niet zo dat de mensen in Tsjecho-Slowakije alleen maar naar ons moeten luisteren. We leren ook dingen van hen. Ieder brengt zijn eigen kennis mee”.

België

Ook voor België werd door Jac van Ham Nederland en JPM een machine ontwikkeld, namelijk de Super Dice, een specifieke hallenmachine die het erg goed doet. En met het oog op de veranderingen in de Belgische wet staat men klaar om een nieuw potentieel aan te spreken. “Voorlopig mag er alleen geleverd worden aan de amusementshallen, die ze in België trouwens Lunaparken noemen.

Als de zaak straks vrij gegeven word, betekent dat een enorm potentieel. Je hebt het dan over zo’n 30.000 horeca-adressen. Het is natuurlijk even afwachten hoe de regelgeving over het toegestane aantal automaten er uit gaat zien. Maar we zijn er klaar voor”, aldus Stolwerk.

De veranderingen in Oost-Europa, de ‘vrijgeving’ in België en de Engelse recessie die hopelijk snel tot staan wordt gebracht. Werk genoeg voor Van Ham Nederland en JPM. Werk dat op de gewone vertrouwde wijze wordt voortgezet.

In Tilburg worden de spelletjes bedacht en ontwikkeld, vervolgens wordt in Engeland geproduceerd. Jac van Ham zorgt dan voor de afwerking en de distributie. Een formule die al jaren succesvol blijkt te zijn.

 

Bronvermelding: Marco Tulen, Automaten Magazine oktober 1992