Gokkasten Archief Verhalen

Lees de Boeiendste verhalen uit Nederlandse Gok Geschiedenis

Luna Wild Gokkast

Het verhaal achter de Luna Wild Gokkast

Artikel uit magazine oktober 1991

Kansspelautomaat Luna Wild exclusief voor Circus Zandvoort

Sinds juli wordt er in Circus Zandvoort gespeeld op de nieuwe kansspelautomaat Luna Wild. Deze machine werd exclusief voor Circus Zandvoort vervaardigd door het Bossche bedrijf Eurocoin. De Luna Wild wordt door directeur Leo Heino omschreven als “een tijdloos spel”. In het Zandvoortse amusementspaleis staan veertig Luna’s opgesteld. In de filialen van Play In staan nog twee machines, bij wijze van verdere proef.

“Met tijdloos spel bedoel ik dat het gebaseerd is op de meest elementaire vorm van de fruitautomaat. Eenvoudig om op te spelen, een beperkt aantal fruitsymbolen en eigenlijk geschikt voor iedere speler”, legt Leo Heino uit. Daarbij wordt ook gedacht aan de toerist die gewoon eens een spelletje wil spelen. “Je hebt snel door hoe het werkt. Er zijn mensen die een aantal automaten te ingewikkeld vinden. Voor hen is de Luna Wild uitermate geschikt”, aldus Heino. Het 3-rollenspel, volledig random, is ook een persoonlijke favoriet van de Zandvoortse ondernemer. “Dat random spreekt mij erg aan, dat maakt het allemaal heel erg spannend”.

Know How

jan froon bij de luna wild gokkast
Jan Froon van Eurocoin wijst trots op de nieuwe machine

Eurocoin
Eurocoin heeft ongeveer vier maanden aan de Luna Wild gewerkt alvorens hij in Zandvoort kon worden geplaatst. Volgens Jan Froon, belast met research bij Eurocoin, komt het wel meer voor dat er voor een bepaalde afnemer exclusief machines worden gemaakt. Eurocoin International heeft voor het buitenland reeds meerdere van dit soort projecten gerealiseerd. Voor Nederland is het een uniek project.

Jan Froon: “Play In is een bedrijf met veel ervaring en know how op het gebied van exploitatie van hallen. Ze hebben ook een visie. De recreant moet een gevarieerd aanbod van spelen krijgen. Een bepaalde machine zoals de Luna Wild ontbrak nog in het assortiment. Men heeft samen met Eurocoin International deze automaat ontwikkeld. Monteur Ruud van Asten van Play In heeft het spelidee aangeleverd en wij hebben dat in een automaat ingebouwd.”, aldus Froon.

leo heino
Leo Heino achter 1 van de 40 Luna Wilds.

Overleg
Het idee werd uiteindelijk gerealiseerd in de Luna Wild. Op basis van het door Play In aangeleverde spelidee heeft Eurocoin, waar nodig in nauw overleg met de Zandvoortse onderneming, de ontwikkeling van software, artwork en mechanica uitgevoerd. Nogmaals Jan Froon: “Het kabinet is op diverse punten aangepast aan enkele specifieke wensen van de opdrachtgever. Vervolgens is er een prototype gemaakt en ter keuring aangeboden aan het NMi. Daarna is op de gebruikelijke manier en na goedkeuring met de produktie begonnen”.

Leo Heino vindt het nog te vroeg om het effect van de Luna Wild te peilen. “Daarvoor is hij nog te kort in gebruik. Maar ik geloof wel dat het publiek hem leuk vindt. Er wordt veel op gespeeld. Ik denk dat we met de Luna Wild een goede keus hebben gemaakt. Het is gewoon een hartstikke leuk spel.”

Bronvermelding: magazine oktober 1991