Gokkasten Archief Verhalen

Lees de Boeiendste verhalen uit Nederlandse Gok Geschiedenis

Atlantic City

Opening Casino Atlantic City te Delfzijl

Stukje uit Automaten Magazine Juli Augustus 1998

Atlantic City gokt op uitbreiding

logo atlantic city
Op dag van opening moest logo nog op de gevel

Onder het genot van een hapje, een drankje en live muziek konden de in grote getale gekomen belangstellenden kennismaken met het volledig vernieuwde Atlantic City in Delfzijl.

wim en hennie
Trots poseert Wim Huesken met Hennie in het nieuwe center

Wim Huesken, eigenaar van het amusementscentrum, kon op 27 mei met trots de nieuwe zaak presenteren. Atlantic City is groter en mooier geworden. En als het aan Huesken ligt komen er meer dan de huidige dertig kansspelautomaten in het Amusementscenter.

speelautomaten opstelling
Opstelling speelautomaten zoals de Jolly Joker  met spiegelwanden

De nieuwste kansspelautomaten, videogames en flipperkasten zijn in het fraaie pand opgesteld. De spiegelwanden accentueren nog eens de sfeervolle ambiance. Voor het publiek is de nieuwe zaak aan het Molenbergplein een gezellige trekpleister geworden.

huesken en berghoef
Wim Huesken in gesprek met Loes en Jan Berghoef

Mr. Robot

Het was een gezellige en feestelijke opening met een robot op stelten met vervormde stem. De robot deed bv een gokkast na. Je moest er zogenaamd bij hem een muntje in gooien en dan kon je aan zijn arm trekken en maakte hij dan het geluid van een prijs.

mr robot
Mr. Robot komt binnen

Verder vermaakte Mr. Robot alle aanwezigen en danste er vrolijk op los.


Optreden met Mr. Robot en muziek

hennie en mr robot
Mr Robot met Hennie

Uitbreiding

Toch hing er een schaduw over de feeststemming en dat betrof de door Huesken vurig gehoopte uitbreiding. De Noordelijke Automaten Centrale bv (NAC), waarvan Atlantic City deel uitmaakt, verzocht de gemeente in een eerder stadium het aantal kansspelautomaten uit te mogen breiden.

Tevergeefs, de burgemeester wilde aan die wens geen gevolg geven. Maar de hoop op een verdere uitbreiding is nog niet opgegeven. Al was het alleen maar vanwege de positieve indruk die B & W kregen na een bezoek aan Atlantic City. Naast een rondleiding kregen de gemeentebestuurders ook een videopresentatie te zien over de toekomst van de amusementscentra.

Volgens medewerkers van Atlantic City toonden de politici zich behoorlijk onder de indruk. Volgens Wim Huesken is de toezegging gedaan dat het uitbreidingsverzoek opnieuw in behandeling zal worden genomen. ‘In elk geval heeft de burgemeester bij diverse gelegenheden zulke toespelingen gemaakt.

wim huesken met robot
Wim Huesken met Mr. Robot

Hij vroeg mij bijvoorbeeld hoe het met alcoholische dranken ging. Ik heb hem geantwoord dat er geen alcohol zou worden geschonken. Dat vond hij positief. Een andere keer begon hij over de leeftijdsgrens en of hij erop aan kon dat er geen zestienjarigen in de zaak zouden komen. Ik heb hem dat officieel duidelijk gemaakt. Daarop maakte hij een toespeling alsof alles alsnog in orde zou komen.’

lets dance
Lets Dance

Burgemeester Haaksman kon niet aan het verzoek voldoen om de nieuwe zaak te openen. Eerst zou er duidelijkheid moeten zijn over de mogelijke uitbreiding. Ook de wethouder kon die opening niet verrichten al was het wel pikant dat deze aanwezig was bij de officiële opening. ‘Waaruit ik opmaak dat B & W niet op één lijn zitten,’ aldus Wim Huesken. ‘Dat je dan toch op deze manier wordt teleurgesteld komt keihard aan.’

Herkenning en begeleiding

Burgemeester Haaksman van Delfzijl had eerder laten weten dat uitbreiding van het aantal kansspelautomaten haaks zou staan op het gemeentelijk beleid. Delfzijl wil het aantal kansspelautomaten juist verminderen. Vanuit de NAC probeert men het gemeentebestuur echter duidelijk te maken dat een verbod niet zaligmakend is.

‘Het maakt niet uit of er nu dertig of zestig kansspelautomaten staan,’ verklaarde technisch medewerker Dirk Bonninga in de plaatselijke pers. ‘Het moet hanteerbaar gemaakt worden. Zolang er maar toezicht is en de klanten worden begeleid.’

De medewerkers van Atlantic City hebben allemaal de cursussen van Jellinek Consultancy gevolgd en zijn getraind in het herkennen en begeleiden van probleem- spelers. Middels een gemoedelijk maar serieus praatje worden deze mensen op hun riskante speelgedrag gewezen.

Eventueel worden zij, vrijwillig, op de witte lijst gezet. Momenteel staan er vier mensen op die lijst. Zij mogen niet meer bij Atlantic City naar binnen. Wellicht komen er in de nabije toekomst meer kansspelautomaten bij in de amusementshal. Wat sfeer en gezelligheid betreft zal er weinig veranderen. Die zijn immers al duidelijk aanwezig.

Naschrift: Wim Huesken geboren 31-12-1945, overleden 04-04-2008
Hennie Fial (Huesken) geboren 24-04-1948, overleden 17-12-2023

Noordelijke Automaten Centrale in 2001 verkocht aan Ommer Automaten.

Bronvermelding: Automaten Magazine Juli Augustus 1998, eigen archief