Gokkasten Archief Verhalen

Lees de Boeiendste verhalen uit Nederlandse Gok Geschiedenis

Carrousel

Opening Carrousel Vlissingen 2 September 1993

Stukje uit Magazine Oktober 1993

Vlissingen, of eigenlijk heel Zeeland, heeft er sinds juli een nieuwe publiekstrekker bij. Het op 2 september officieel geopende familie-vermaak paviljoen Carrousel doet haar naam eer aan: het assortiment kermis-, behendigheids- en kansspelautomaten vormt voor grote groepen een ideaal middagje of avondje uit.

Carrousel, dat deel uit maakt van het imposante Arsenaalcomplex, is het nieuwe paradepaardje van Loontjens Automaten b.v. Samen met nog twee partijen zorgde Loontjens ervoor dat Vlissingen middels het Arsenaalcomplex zowel toerist als eigen inwoner een schitterend stuk vermaak en uitgaansmogelijkheden kan bieden.

Het complex bestaat naast het amusementscenter uit een grand café, een theater, een snooker- en poolcentrum en een Maritiem Attractie Centrum, inclusief restaurant.

Nostalgische klanken van een echt kermisorgel lokken bezoekers naar het middelpunt van het Arsenaalcomplex. ‘Ook mensen die nooit eerder in een amusementshal zijn geweest komen binnen, juist vanwege die muziek. Sommigen staan gewoon even te genieten, een enkeling maakt zelfs een dansje. En ja, als ze dan de moeite nemen om meteen eens te kijken wat ons center te bieden heeft dan is dat natuurlijk mooi meegenomen’.

Alexander Loontjes en Clown Popov
Alexander Loontjes, Stan, Clown Popov

Alexander Loontjens oogt tevreden. En niet zonder reden. Zeker duizend belangstellenden woonden de officiële opening van het Arsenaalcomplex bij. Zij zagen hoe de wereldberoemde clown Popov samen met staatssecretaris Van Rooy de openings- handeling, die in Carrousel plaats vond, verrichtte.

Breed publiek

In samenwerking met gemeente, projectontwikkelaar en anderen lieten drie maatschappijen het Arsenaal verrijzen, een aanwinst voor Vlissingen en wijde omgeving. En, op het gebied van vermaak, een schot in de roos door Loontjens Automaten b.v., dat speciaal voor dit project een kermisvergunning van de gemeente werd verleend.

In Carrousel heerst een prettige stemming. Rustig en toch vrolijk. Het reusachtige Gavioli-orgel zorgt daar vooral voor. Het uit 1900 daterende kermisorgel, uit het privé-bezit van de familie Loontjens, is zonder meer een blikvanger. Het gehele interieur ademt overigens die specifieke kermissfeer uit. ‘Dat wilden we ook graag zo. Bedoeling was om een zo breed mogelijk publiek te bereiken. Dat betekent dus ook meer de nadruk op behendigheids- en kermisattracties en wat minder kansspelautomaten.

Van gemeentewege werd geconstateerd dat een amusementshal er dus ook zo uit kan zien’, aldus Alexander Loontjens. In het familie vermaak paviljoen staan in totaal 65 kermis,- 45 behendigheids- en 35 kansspelautomaten. Daarnaast zijn er nog een paar aanverwante attracties. ‘In Carrousel vind je attracties voor zowel de jongste als de oudere jeugd en zeker ook voor volwassenen’, legt Alexander Loontjens uit.

opening carrousel vlissingen
Opening Carrousel Vlissingen

Daarom ook werd er gekozen om in de bestaande hal Funtastic de nadruk meer op het kansspelgebeuren te leggen en de kansspelautomaten in Carrousel te beperken. Een goede keuze, zo blijkt. Hele gezinnen lopen geamuseerd rond in het prachtige complex. Ouders blijken net zo gecharmeerd van de diverse kinderattracties als de allerkleinste bezoekers.

Veelzijdig aanbod

‘Het grootste succes? Dat is de Camel-race, een heel leuk spel dat ook op kermissen erg aanslaat. Het door de spelleider geleverde “wedstrijdcommentaar” trekt natuurlijk de nodige nieuwsgierigen die vervolgens ook weleens willen spelen’, vertelt Loontjens. Deze Camel-race is een echt gezelschapsspel waarbij twaalf mensen middels het gooi- en van balletjes “hun” kameel zo snel mogelijk naar de finish kunnen leiden.

Maar eigenlijk zijn alle attracties, meestal van Engelse of Amerikaanse makelij, populair bij het publiek. Prominent aanwezig zijn ook de Pushers, een bekend Loontjens-item. Alleen wordt er hier niet met geldstukken maar met waardepunten gewerkt. ‘Dat idee van waardepunten slaat erg aan als je kijkt wat voor een omzet onze prijzenwinkel heeft.

familie center
Familie Center

De kermisattracties keren direct of indirect, dus middels waardepunten, in natura uit. Naast het “actieve” aanbod is ook het passieve en vooral visuele gedeelte prominent aanwezig. Het interieur, de decors en allerlei “versieringen” met het kermisthema maken van Carrousel ook een lust voor het oog. En daarbij valt er nog genoeg interessants te bekijken, meestal uit de privé-collectie van de familie Loontjens.

Achter vitrines staat een prachtige mini-kermis die door het publiek in werking kan worden gesteld. Verder is er een uitgebreide collectie klassieke jukeboxen te zien en kan men ook allerlei oude kansspelautomaten uit met name de jaren twintig en dertig bewonderen. Een verzameling bewegende speelgoedbeesten maakt deze permanente expositie zeker de moeite waard. Carrousel, met haar oppervlakte van tweemaal 1100 vierkante meter, biedt daarbij ook nog een aardige bar waar men een hapje kan eten of wat kan drinken.

Met een gemiddelde bezetting van acht medewerkers wordt bijgedragen aan de vriendelijke sfeer die in het familievermaakpaviljoen hangt. Zeven dagen per week is Carrousel zo’n 12 uur per dag geopend. Dat betekent plezier voor de jeugd en voor volwassenen.

Iedereen vanaf zestien jaar mag naar binnen bij Carrousel, voor de afdeling kansspelautomaten ligt die leeftijdsgrens twee jaar hoger. En natuurlijk mogen kinderen onder begeleiding van ouderen ook naar binnen. En hoe jong of oud men ook is: iedereen komt onder de indruk van het machtige orgel en de prachtige antieke Carrouselpaarden die hun rondjes onder het baldakijn draaien.

Bronvermelding: Automaten Magazine Oktober 1993