Gokkasten Archief Verhalen

Lees de Boeiendste verhalen uit Nederlandse Gok Geschiedenis

Powerplay

Powerplay met Johan Kasemier en Sjoerd van der Wijk

Nieuwe pand Powerplay blikvanger binnenstad Leeuwarden

Stukje uit Magazine November 1993

johan kasemier
Johan Kasemier

Het fraaie pand van Powerplay aan de Noordvliet in Leeuwarden is een ware blikvanger. Een mooie showroom die licht en ruimte uitstraalt en de neon verlichting aan de gevel die vooral ’s avonds voor een extra sfeervol geheel zorgen. Hoewel men al vanaf juni in het nieuwe pand werkt werd de officiële opening op 22 september gehouden middels een gezellig “open huis”. Niet minder dan 340 gasten hadden aan de uitnodiging gehoor gegeven en kwamen het nieuwe onderkomen van Powerplay bekijken. De reacties waren vrijwel unaniem complimenteus.

‘Ruimte, licht en openheid willen we uitstralen, letterlijk en figuurlijk. Onze branche moet uit de verborgenheid treden, we hebben niks te verbergen, we zijn normale ondernemers’, vinden Sjoerd van der Wijk en Johan Kasemier, eigenaren van Powerplay. De mooie, nieuwe behuizing heeft daarom ook een representatieve functie naar het publiek toe.

sjoerd van der wijk
Sjoerd van der Wijk

Overzichtelijker

Het verschil met het vorige pand is aanzienlijk. ‘Toen moesten we werken op een oppervlakte van 36 vierkante meter. Nu hebben we zes honderd vierkante meter tot onze beschikking. Alles is veel overzichtelijker, we hebben ruimte om te werken, ideaal voor onze mensen’, zegt de heer Van der Wijk. Een mooie showroom waar men een aantal automaten kan bekijken, geldt als blikvanger. Op de werkplaats van 70 vierkante meter heeft men plaats om aan de machines te werken. Al vanaf de opening bleek dat iedereen zich er uitstekend thuis voelt.

Schenkapparatuur

Tijdens het open huis kon men kennis nemen van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van amusementsautomaten en schenkapparatuur. In die laatste activiteit heeft men haar specialisme. Voor heel de Benelux heeft men het importeurschap van de zogenaamde “non-drips“, de geraffineerde flessenhouders die in steeds meer horecabedrijven te zien zijn. Elektronische nondrips levert men zelfs exclusief voor heel Europa.

De horeca was en is een belangrijke activiteit van Powerplay. Onder de naam Euromarkt is men op dit gebied zeer actief. Sjoerd van der Wijk was voordat hij de samenwerking met Kasemier aanging al werkzaam op dit gebied. Nog steeds worden een aantal horeca-bedrijven door het bedrijf geëxploiteerd. ‘Maar gaandeweg zijn de automaten natuurlijk belangrijker geworden. Op dit moment hebben we ruim drie honderd automaten uitstaan. Voor de samenwerking met Johan had ik veertig automaten’, aldus Sjoerd van der Wijk.

Johan Kasemier was al langer werkzaam in de automatenbranche voordat hij een kleine tien jaar geleden tot Van der Wijk’s Powerplay toe trad. De taken zijn intussen uitstekend verdeeld. Johan is directeur en de meer stille kracht van het bedrijf. Sjoerd wordt gezien als de pionier, de aan en uitdragende man die de nodige contacten legt en onderhoudt.

Expansie

Het gaat goed met Powerplay. En hoewel men zich graag bescheiden opstelt, ook bij het open huis was gekozen voor een eenvoudige maar gezellige opzet, valt de expansiedrift van het bedrijf niet te ontkennen. ‘We zijn toch steeds op zoek naar nieuwe dingen, kijken wat er allemaal nog mogelijk is’, zegt Van der Wijk. Daarom ook werkt men nauw samen met de Noord Nederlandse Automaten Centrale.

Powerplay houdt zich bezig met kansspelautomaten en behendigheidsapparatuur voor de speelautomatenbranche en op horeca-gebied is men vooral gespecialiseerd in de genoemde schenkapparatuur, maar wordt ook het neon-gebeuren steeds belangrijker. Verder speelt men een bescheiden rol op snooker- en poolgebied. ‘Geen eigen centra of zo, wel hebben we geholpen met het opzetten en inrichten van een aantal centra’, zegt Van der Wijk.

Goede verhoudingen

Ondanks de beperkingen waar men ook in Friesland mee te maken heeft, zijn de contacten met de lokale overheden in het noorden vrij goed. ‘Toch merk je het natuurlijk. Je zult verstandig moeten investeren en aan kostenbesparing moeten doen, we leven weer in onzekere tijden’, constateren Van der Wijk en Kasemier. ‘In Leeuwarden moeten 45 automaten worden opgehaald, dat valt nog te overzien, maar je zult toch verstandig met de zaken om moeten springen’, zeggen ze.

Johan Kasemier, die trouw de nodige vergaderingen bijwoont en bij de branche-organisatie zijn sporen ook verdiende, vindt dat de VAN het goed doet in de onderhandelingen met de diverse overheden. ‘Er wordt goed, met overleg gewerkt. Er is sprake van een georganiseerdheid, dat is belangrijk, meent hij. Wat ook geldt voor het bedrijf, vinden Kasemier en Van der Wijk. ‘Je moet weten wat er gaande is binnen je bedrijf, waar zitten je mensen, dat soort dingen zijn ontzettend belangrijk en maakt het werk soepeler’, aldus Van der Wijk.

Die filosofie draagt Powerplay uit en het resultaat mag er dan ook zijn. Het nieuwe onderkomen kreeg de complimenten van de collega’s en, wat betreft het uiterlijk, goedkeurende blikken van het publiek.

Stukje uit Magazine December 1997

Ter nagedachtenis Johan Kasemier

johan kasemier
Johan Kasemier

Op 20 september 1997 overleed, op 54-jarige leeftijd Johan Kasemier. De Friese ondernemer was mede-eigenaar van het bedrijf Powerplay in Drachten. Hij werd daar gezien als stille kracht van het bedrijf.

Voordat hij bij Powerplay kwam was Johan Kasemier al jarenlang werkzaam in de automatenbranche. Hij bezocht trouw de vergaderingen van de VAN en werkte actief mee aan de image-verbetering van de speelautomatenbranche. Onze gedachten zijn bij de naaste familieleden.

Bronvermelding: Automaten Magazine November 1993 en December 1997